Clinica Repromed: Bd. Cuza Voda 29/1 Chisinau, Rep. Moldova

Spitalul Repromed +: Str. Valea Crucii 19 Chisinau, Rep. Moldova

Întreabă-ne
  • RO
  • RO
  • RU
  • ENG

Chirurgie endocrina

Chirurgie endocrina (glanda tiroidă, glanda suprarenală, timus)

Chirurgia endocrina este o subspecialitatea chirurgicala care se ocupa cu tratamentul chirurgical al bolilor endocrine. Medicii specialisti endocrinologi si chirurgi endocrini lucreaza intr-o echipa comuna pentru a oferi pacientilor cu afectiuni endocrine cele mai bune solutii terapeutice.

Glandele endocrine sunt un grup de glande din organism care secreta hormoni pe care ii elibereaza in sange. Hormonii sunt substante ce determina un raspuns specific in alte celule ale corpului situate la distanta de glandele endocrine ajungand la acele celule prin intermediul fluxului sangvin.

CHIRURGIA TIMUSULUI

Timusul

Este localizat in spatele sternului si intre cei doi plamani

Este activ numai pana la pubertate, cand incepe sa se micsoreze treptat si este inlocuit cu grasime

Timozina este hormonul produs de timus si stimuleaza dezvoltarea celulelor T (limfocitelor) care se “lupta” cu bolile

Chiar daca nu functioneaza intreaga viata, timusul are un rol important in protectia organismului prin controlul sistemului limfatic si al sistemului endocrin. Functia devine si mai importanta atunci cand organismul interpreteaza gresit anumiti stimuli si reactioneaza excesiv, actionand impotriva propriului organism, determinand autoimunitate si producand boala care se numeste mistenia gravis.

Miastenia gravis

Este o boala autoimuna, in care organismul produce anticorpi “anormali” care ataca structuri normale ale corpului care nu mai sunt recunoscute ca fiind proprii. Acesti anticorpi sunt produsi impotriva unor proteine de la nivelul jonctiunii dintre nerv si muschi – numite receptori, care astfel sunt blocati. In consecinta, impulsul nervos nu se mai transmite la muschi si acestia nu se mai contracta.

Este o boala cronica neuromusculara care se manifesta prin oboseala severa la repetarea unei anumite miscari si slabiciunea muschilor voluntari ai corpului. Insusi termenul de “miastenia gravis” se traduce prin “slabiciune musculara severa”.

Timectomia

sau extirparea chirurgicala a timusului este indicata la anumiti pacienti cu mistenia gravis. Rolul timectomiei este de a ameliora boala, ducand chiar la remisie completa. De fapt, timectomia schimba evolutia acestei afectiuni. Pacientii tineri (<35 ani) operati relativ precoce (

Chirurgia GLANDELOR ADRENALE

Sunt 2 glande adrenale localizate deasupra fiecarui rinichi (glande suprarenale)

Partea interna secreta adrenalina, iar partea externa secreta aldosteron si cortizol

Rolul acestor hormoni este de a mentine un nivel constant de sare in sange, de a mentine o tensiune arteriala in limite normale, de a ajuta la controlul functionarii rinichilor si de a controla concentratia lichidelor in organism

Inainte de efectuare oricarei interventii chirurgicale asupra glandelor adrenale pacientii trebuie investigati in amanuntime si la o parte din pacienti se va administra o medicatie specifica inainte, in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Exista doua modalitati de abord chirurgical: deschis si minim- invaziv, laparoscopic. Tipul de abord este ales in functie de dimensiunile tumorii adrenale, caracteristicele pacientului (afectiuni asociate), experienta si expertiza chirurgului.

Interventia chirurgicala deschisa se efectueaza printr-o incizie larga subcostala. Interventia minim-invaziva laparoscopicapresupune mai multe incizii de mici dimensiuni prin care sunt introduse instrumente lungi, interventia fiind efectuata sub controlul unei camere video.

Chirurgia minim-invaziva reprezinta standardul pentru chirurgia glandei adrenale. Cu toate acestea, in cazul leziunilor de mari dimensiuni sau la care este foarte probabila existenta unui cancer se poate alege interventia deschisa. De asemenea, 3% din interventiile debutate laparoscopic pot fi convertite in operatie deschisa. In cele mai multe cazuri, cauzele conversiei sunt: dimensiunile mari ale tumorii ce nu pot fi rezolvate in siguranta minim-invaziv, semne ce ridica suspiciunea de malignitate si invazia tumorii in organele vecine.

CHIRURGIA GLANDEI TIROIDE

Glanda tiroida

Este localizata la nivelul gatului

Produce hormonii tiroidieni, cei mai importanti fiind T3 si T4 cu rol in reglarea metabolismului

Afectiunile glandei tiroide sunt: gusile, hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroiditele, nodulii tiroidieni si cancerul tiroidian

Lobectomia tiroidiana

Interventia chirurgicala consta in rezectia unui lob tiroidian sau a unei jumatati din glanda tiroida. Frecvent, este denumita lobectomie diagnostica si este efectuata cu scopul de a obtine un diagnostic ferm privind prezenta sau absenta unui cancer tiroidian.

Toti pacientii care suporta o astfel de interventie trebuie evaluati din punct de vedere al functiei tiroidiene si o parte din ei vor avea nevoie de suport hormonal.

Rezectia tesutului tiroidian restant se numeste tiroidectomie de completare.

Operatia este indicata in urmatoarele situatii:

Punctie biopsica tiroidiana neconcludenta

Suspiciune de malignitate

Posibil neoplasm folicular sau cu celule Hurthle

Tiroidectomia totala

Tiroidectomia totala presupune exereza (indepartarea) intregului tesut tiroidian (sau aproape a intregului tesut tiroidian). Cateodata, este lasata o mica cantitate de tesut tiroidian benign in jurul structurilor importante cum sunt nervii care controleaza

vocea, inghititul si respiratia sau in jurul glandelor paratiroide.

Toti pacientii care suporta o astfel de interventie chirurgicala vor avea nevoie de suport hormonal tiroidian de-a lungul intregii vieti postoperator.

CHIRURGIA GLANDELOR PARATIROIDE

Sunt 4 glande paratiroide localizate de obicei in spatele glandei tiroide

Sectreta parathormonul (PTH) cu rol in reglarea nivelului de calciu in organism

Tehnica traditionala folosita in chirurgia glandei paratiroide presupune explorarea bilaterala a gatului in care chirurgul identifica toate cele patru glande paratiroide determinand care este glanda afectata in functie de dimensiunile si aspectul acestora. Aceasta tehnica s-a dovedit sigura si eficienta atunci cand este efectuata de un chirurg cu experienta.

Totusi, deoarece in 80-85% din cazuri doar una din glande este afectata si este posibila identificarea acesteia preoperator la examenele imagistice, se poate folosi un abord mai putin invaziv cum este paratiroidectomia tintita.

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.