10/10/2020
(INTERVIU) DR. LIUBA RUSU: „LA REPROMED, ÎNCURAJĂM CONTACTUL PRECOCE ȘI ALĂPTAREA”

Medicul neonatolog Liuba Rusu face parte din echipa Spitalului Repromed+. Este alături de medicii ginecologi-obstetricieni la nașterile care are loc aici și are grijă de fiecare nou-născut atât în maternitate, cât și în prima lună de viață a acestora.

Care este rolul medicului neonatolog în viața unui bebeluș, care sunt cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea bebeluşului, cum arată secția de neontalogie de la maternitatea Repromed și alte informații utile, aflăm în cadrul unui interviu chiar de la Dr. Liuba Rusu.

Care este rolul medicului neonatolog în viața unui bebeluș, de la naștere până la externarea din maternitate?

Neonatologul este ghidul noului cuplu mamă – nou-născut. Experiența nașterii este plină de trăiri, emoții, rațiunea este un concept necunoscut atunci, mamele sunt foarte vulnerabile atât emoțional cât și fizic, iar medicul neonatolog este exact acel suport de care au nevoie pentru a face față provocărilor adaptării nou-născutului în maternitate. Principala grijă a neonatolugului este sănătatea şi siguranţa nou-născutului. Imediat după naștere, dacă nou-născutul este echilibrat din punct de vedere cardiorespirator, se așează pe pieptul mamei pentru a se putea cunoaște încă din primele minute de viață. În situația în care nou-născutul are dificultăți de adaptare la viață extrauterină, se inițiază manevrele de reanimare, în conformitate cu protocolul de reanimare neonatală.

Toți nou-născuții beneficiază în primele momente după naștere de un set de îngrijiri de rutină: plasarea sub radiantul termic sau pe pieptul mamei, ștergerea tegumentelor, aspirarea secrețiilor dacă sunt abundente, secționarea bontului ombilical, primul contact cu mama etc. Ulterior, nou-născutul este dus în secția de neonatologie lângă mămică. În timpul internării în maternitate, atât medicul neonatolog cât și asistentele medicale sunt permanent în interacțiune cu proaspăta mămică, dând primele sfaturi despre îngrijirea nou-născutului și informații medicale după necesitate. Până la externare mamele învață să alăpteze, să schimbe nou-născutul și, de asemenea, îi răspundem la toate întrebările care le apar pe parcurs.

— Ne puteți explica diferența între pediatrie și neonatologie?

De fapt, neonatologia este o specialitate desprinsă din pediatrie. Medicul neonatolog este cel care se ocupă de îngrijirea nou-născuților în prima lună de viață, precum și cu îngrijirea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur, iar pediatrul este specialistul care are grijă de sănătatea acestuia până la maturitate. Pentru a ne putea ocupa de fiecare pacient și patologie în parte la standarde cât mai ridicate, a fost nevoie de pregătirea specializată a medicilor, orientată pe aceste grupe de vârstă.

 — Cât timp se ocupă un neonatolog de nou-născut?

Perioada neonatală este cea mai critică perioadă din viața unui viitor copil. Aceasta durează primele 28 zile de viață. Importanța acesteia este redată de multitudinea de particularități, fenomene de adaptare, provocări pentru bebeluș de a se adapta la viața extrauterină și pentru mamă de a fi cel mai bun suport în această perioadă dificilă.

— Care este importanța alăptării în dezvoltarea armonioasă a bebelușului?

Laptele matern/colostrul este primul și cel mai important medicament pe care natura l-a inventat pentru nou-născut. Alăptarea și laptele matern sunt doi factori care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. Laptele în general are funcția nutritivă, dar alăptarea în sine formează o conexiune psiho-emoțională între mamă și făt. Despre importanța alăptării se poate de vorbit enorm. Important însă, se poate puncta faptul că, la momentul actual nu există nici o formulă de lapte adaptată perfect necesităților individuale ale unui nou-născut în dependență de ziua de viață, în dependență de faza alimentației și perioadă a zilei. Alăptarea oferă fiecărui copil cel mai bun start posibil în viață. La Spitalul Repromed+ susținem și încurajăm alăptarea — un dar neprețuit pentru mamă și copil.

 — Care sunt vizitele recomandate în prima lună după naștere?

Recomandăm ca, în prima lună după naștere nou născuții să fie consultați de neonatolog la 2 săptămâni, după necesitate, și la 1 lună pentru a evalua adaptarea la domiciliu, modificarea parametrilor antropometrici și a identifica problemele tardive ce țin de adaptarea la viața extrauterină.

 — Povestiți-ne un caz medical care v-a impresionat.

Fiecare caz e special în felul său și e miraculos cum un copilaș nou-născut scos din burtica mamei face toate eforturile ca să se adapteze la viața extreuterină, în special cei prematuri. Întodeauna cred că o să țin minte momentul nașterii tripleților la maternitatea Repromed, acea mămică curajoasă care cu grijă a purtat în burtică 34 săptămâni, 3 copilași minunați, iar după extragerea prin cezariană îi îngrijea cu atâta acuratețe. Dacă la început mă gândeam cum se vor descurca ei cu 3 și încă prematuri, pe parcus am realizat că dragostea părinților pentru copilașii lor, împreună cu susținerea și grija medicului neonatolog pot face minuni. Urmăresc cu mare drag cum acești micuți cresc și părinții se bucură de ei.

— Care sunt cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea bebeluşului în prima lună de viață?

De obicei noi explicăm mămicilor regulile de îngrijire a nou-născuților atât pentru perioada de maternitate, cât și la domiciliu. Cu toate acestea, am observat de multe ori că mămicile au o serie de întrebări parcă pregătite (de la părinți sau bunici ce nu țin de tacticile și cunoștințele actuale de îngrijire a unui nou-născut). Câteva dintre acestea sunt:

  • O să cadă buricelul dacă facem baie copilului? Trebuie să știți că acesta cade chiar și dacă faceți baiță copilului, tot așa ca și cum ar cădea dacă nu îi faceți băiță. Studiile au demontrat că amânarea băiței pentru a aștepta căderea bontului ombilical este inutilă și chiar mai mult, băița este o metodă de îngrijire a pielii și e bine de realizat.
  • Trebuie să beau mai multe lichide că să am lapte? Formarea laptelui este un proces hormonal, iar lichidele sunt necesare pentru menținerea echilibrului fizic matern.
  • Trebuie să spăl sânul înainte de fiecare aplicare pentru alăptare? Igiena sânilor trebuie respectată în contextul igienei generale de către mamă. Însă, înainte de alăptarea propriu-zisă, sânul mamei nu trebuie spălat pentru că acesta conține încărcătura bacteriană (flora bună) de care copilașul are nevoie pentru buna funcționare a tractului digestiv.
  • O să mă descurc cu copilul acasă? Aceasta e întrebarea cea mai sensibilă. Evident că răspunsul e: Da! Odată cu apariția sarcinei/nașterii femeia devine mamă, asta înseamnă că ea deja este pregătită pentru a crește un copil. Totuși, noi susținem procesul de educare a mamelor în această direcție, iar în cazul când apar careva întrebări intervenim cu sfaturi și recomandări.
  • Trebuie să mă agit dacă….? și aici întrebările au cele mai diverse forme. Sfatul meu este să nu vă agitați niciodată, iar în cazul când apar situații necunoscute, care vă depășesc sau vă pare că ceva nu este în regulă adresați-vă medicului specialist.

— Cum descrieți secția de neonatologie a Spitalului Repromed+?

În cadrul Secției de neonatologie a Spitalului Repromed+ nou-născutul este îngrijit în același salon cu mama, încurajând astfel contactul precoce și alăptarea. Pentru situațiile de urgență există posibilitatea îngrijirii nou-născuților în regim de terapie intensivă neonatală dotată cu aparatură medicală performantă, incubatoare moderne, mese radiante pentru resuscitarea neonatală, aparate pentru ventilație mecanică, monitoare cardio-respiratorii, lampă de fototerapie, pompa de perfuzie etc., toate acestea asigurând monitorizarea și suportul funcțiilor vitale ale micilor pacienți și realizarea în condiții optime a adaptării acestora la viața extrauterină.

Echipa de neonatologi de la Repromed este o echipă bine pregătită pentru acordarea ajutorului medical de urgență a nou-născuților, care lucrează sub conducerea d-nei Profesor Larisa Crivceanscaia, specialistul principal în Neonatologie (defapt Perinatologie – dar sa nu fie confuzie în rândul mămicilor) din Republica Moldova. La Repromed grija și atenția medicului neonatolog vă vor însoți pe toată perioada spitalizării și ulterior, ori de câte ori aveți nevoie.

Asigură-te că micuțul tău este sănătos programându-l la o consultaţie la neonatolog sau medicul pediatru. Specialiștii Spitalului Repromed+ vor efectua o examinare clinică completă şi te vor îndruma astfel încât să știi să îi oferi micuțului tău o îngrijire corectă.