MESA / PESA / TESE

Există cazuri, când în lichidul ejaculat de pacientul cu infertilitate lipsesc spermatozoizii. Este vorba de azoospermie. În aceste situații, în Centrul Medical Repromed, pentru efectuarea procedurii FIV și ICSI este folosit materialul obținut din testicul sau epididim cu ajutorul unei din proceduri: MESA PESA sau TESE.

MESA (microsurgical epididymal sperm aspiration) constă în aspirarea transcutanată a spermatozoizilor din epipidim (o structură din componența aparatului genital masculin).

PESA (Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration) este o metodă care utilizează un ac cu care se vor recolta spermatozoizi epididim.

TESE (Testicular Sperm Extraction) presupune efectuarea unei biopsii testiculare cu căutarea spermatozoizilor la microscop și folosirea acestora.

Spermatozoizii colectați prin aceste tehnici prezintă de obicei anomalii de structură, maturitate sau motilitate astfel încât, în aceste situații, este necesară folosirea combinată a metodelor IMSI (Injecția intracitoplasmatică a spermei selectate morfologic) și ICSI (Injectarea intracitoplasmatică de spermă).

Trebuie menționat că în unele cazuri, niciuna din tehnicile aplicate nu permite găsirea spermatozoizi vii. Atunci, singura soluție terapeutică este apelarea la un donator de spermă.