FIV metoda clasică

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului, fecundează ovulul femeii în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat în uterul mamei, în general, la 72 ore de la concepție.

Metoda FIV este indicată în toate formele infertilității:

  • tubară (lipsa sau impermiabilitatea trompelor uterine)
  • endocrină (polichistoză ovariană, anovulație)
  • endometrioză
  • infertilitate masculină
  • infertilitate de origine neclară.

Care sunt etapele FIV?

Pentru început se stabilește diagnosticul și indicația de fertilizare in vitro. În mod uzual, are loc o discuție amănunțită în care cuplului îi sunt precizate procedurile, riscurile și șansele de succes ale tratamentului propus. Sunt controlate, inițial, premizele pentru efectuarea tratamentului și, la nevoie, sunt efectuate investigații suplimentare. Pot fi indicate teste hormonale și infecțioase, ultrasonografie pelviană, spermograma. În caz de necesitate, se va indica tratamentul necesar (hormonal, antibacterial, ș.a.) pentru înlăturarea factorilor nefavorabili ce ar putea influența negativ rezultatul procedurii FIV și/sau evoluția ulterioară a sarcinii.

Tratamentul prin metoda FIV ocupă de obicei un ciclu menstrual, durează aproximativ 15-20 zile și constă din următoarele etape consecutive:

Etapa 1. Stimularea ovariană
Stimularea ovariană are ca obiectiv asigurarea dezvoltării simultane a unui număr crescut de foliculi la nivelul ovarelor astfel încât, în momentul puncției să existe un număr suficient de oocite în vederea fertilizării. În ciclul spontan, în fiecare lună, ovarul femeii eliberează un singur ovocit astfel încât pentru obţinerea mai multor ovocite este necesară stimularea medicamentoasă a ovarelor. Această fază a tratamentului durează 10-12 zile, perioadă în care pacienta urmează un tratament injectabil zilnic cu gonadotropine (hormoni hipofizari care stimulează dezvoltarea foliculară). Dezvoltarea foliculilor se monitorizează ecografic, iar când sunt îndeplinite anumite condiţii (cel puţin 3 foliculi cu dimensiunea de 18-20 mm) se administrează un nou hormon (numit gonadotropină corionică) în vederea pregătirii ovocitelor pentru recoltare.

Etapa 2. Puncția foliculară și recoltarea ovocitelor
Această etapă se efectuează în condiții de ambulatoriu, deci nu e nevoie de spitalizare. După 36 de ore de la administrarea HCG, se realizează recoltarea ovocitelor, procedeu care se numește puncție foliculară. Recoltarea se face prin puncţie ovariană transvaginală ghidată ecografic, sub anestezie generală și durează aproximativ 10-15 minute. Lichidul folicular se aspiră în eprubete sterile. Ele se transferă imediat embriologului. Ovocitele se evidențiază apoi la microscop și se introduc într-un mediu special de cultură.
Pacienta se va afla sub supraveghere medicală în clinică aproximativ 2-4 ore. În cursul zilei, poate apărea o senzație de amețeală, oboseală sau disconfort pelvian. În ziua puncției foliculare, soțul trebuie să obțină o probă de spermă. După o pregătire specială, spermatozoizii sunt puși în contact direct cu ovocitele.

Etapa 3. Fecundația in vitro și cultura embrionilor
După trecerea în laborator a eprubetelor cu lichid folicular, embriologul analizează la stereomicroscop conținutul fiecărei eprubete. Ovocitele sunt selecționate, spălate în mediul de cultură și evaluate în ceea ce privește calitatea. Ovocitele mature sunt separate în vederea utilizării în proceduri de FIV sau ICSI, cele imature sunt trecute în cultură pentru maturare in vitro. După 24 de ore de la fecundație are loc analiza morfologică a embrionilor și separarea lor în funcție de calitate. Embrionii cu scor morfologic bun (A și A-B ) sunt selecționați pentru transfer.

Etapa 4. Transferul de Embrioni

După 3-5 zile de la recoltarea ovocitelor, are loc transferul embrionilor din incubator în uter. Timpul transferul nu este atât de important ca cel al transferului de embrioni. Înainte de transfer, echipa medicală va discuta cu cuplul și vor lua împreună o decizie referitoare la numărul de embrioni care va fi transferat în uter. De obicei, se transferă 2-4 embrioni. Numărul embrionilor transferați este condiționat de calitatea embrionilor și vârsta pacientei. Transferând în uter mai mulți embrioni, crește șansa de succes, dar și riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleți). Procedura de transfer a embrionilor în uter nu este dureroasă, nu necesită anestezie, durează câteva minute, și necesită un repaus la pat de 1-2 ore. După introducerea unui specul în vagin, se îndepărtează mucusul din colul uterin. Embrionii sunt introduși în interiorul cavitații uterine cu ajutorul unui cateter fin, prin col. Ecografia poate fi utilizată pentru a ghida și controla transferul de embrioni.

Etapa 5. Tratamentul de susținere hormonală

După embriotransfer, se recomandă un tratament de susținere hormonală pentru a favoriza implantarea și menținerea sarcinii. Testul de sarcină (nivelul de βHCG din sânge) se realizează la 12 zile de la ET, iar cel în urină la 14 zile de la transferul intrauterin al embrionilor. Dacă sarcina este confirmată, tratamentul de susținere hormonală va continua până la 12-16 săptămâni de sarcină. În cazul absenței sarcinii, tratamentului hormonal este sistat și este discutată posibilitatea tratamentului ulterior și eventual a unei noi programe.

Care sunt șansele de reușită ale unui ciclu FIV?

În ultimii 15 ani au fost înregistrate progrese mari în domeniul FIV. Cu ajutorul noilor tehnologii şi proceduri, tratamentele FIV au devenit din ce în ce mai eficiente, chiar şi pentru cuplurile cu prognostic de fertilitate scăzut. Centrul nostru aplică cu succes noile tehnici ale insemninarii in vitro şi poate semnala procentul ridicat de succes, ce depăşeşte 50% la femeile sub 35 ani, oferind noilor cupluri posibilitatea de a crea o familie. Probabilitatea obținerii sarcinii prin metoda FIV scade brusc după 35 ani, dar și mai mult la femeile ce au depășit vârsta de 40 ani. Trebuie menţionat faptul că rata de succes este mai mare, atunci când tehnica este efectuată într-o clinică și de specialiști cu experienţă în FIV.