25/05/2021
MATERNITATEA REPROMED: POVESTEA UNEI NAȘTERI NATURALE

Experiența de a da naștere unui copil este un moment la care orice mămică se gândește cu o ușoară teamă și multă emoție în suflet. Echipa maternității Repromed încurajează nașterea naturală datorită beneficiilor multiple pe care le prezintă. Olesea, care a născut natural în luna martie, ne-a povestit cum a decurs nașterea fetiței sale.

Olesea, proaspătă mămică

„Cea de-a doua sarcină s-a lăsat așteptată aproape opt ani, iar când a venit, am simțit-o ca pe o binecuvântare. Toată sarcină a decurs bine. Cea din burtică mi-a permis să lucrez până în ultima zi. Am ales să nasc la Spitalul Repromed+, sub monitorizarea doamnei Dr. Elena Parpauț, o persoană și un medic care în tot acest proces mi-a devenit foarte apropiată sufletului. Având deja o naștere naturală și în lipsa altor contraindicații medicale, mi-am dorit ca și a doua naștere la fel să fie naturală pentru a repeta experiența minunată de a aduce pe lume un copil prin forțe proprii. Dorința mea desigur că a fost încurajată și de doamna doctor. Pe 23 martie, la 39 de săptămâni de sarcină, a și sosit momentul mult așteptat. Au început contracțiile, mi-am sunat medicul meu frumos și blând, iar după amiază am și venit la maternitate. M-am internat. A urmat un lung șir de contracții, dureri, dilatare… în total vreo cinci-șase ore. Totuși, la un moment dat, am cedat și am cerut analgezie epidurală, mă gândeam chiar și de ce nu am insistat pentru cezariană. Pe tot parcursul travaliului, echipa medicală prezentă în sala de naștere m-a încurajat foarte mult că pot să fac față durerii. Doamnele au fost foarte calme și răbdătoare. M-am simțit în siguranță, aveam încredere în personalul medical și în profesionalismul lor.”

„Felicitări. Este fetiță. O fetiță foarte bravo!” – sunt cuvintele spuse de medicul neonatolog Liuba Rusu în momentul în care bebelușul a fost așezat pe pieptul proaspetei mămici. Alexa a avut o greutate la naștere de 3490 kg și o lungime de 52 cm.  

„Atunci când am văzut-o, am uitat de toate durerile. Am fost copleșită de emoții și de un sentiment puternic de iubire și împlinire. Este ceva de nedescris. E puiul meu mult așteptat, sănătos şi asta e tot ce contează”, precizează emoționată mama Alexei.

La rândul său, Dr. Elena Parpauț își amintește că Olesea a depășit orice frică și a luat travaliul ca pe ceva natural:

„Bineînțeles că viitoarea mămică avea mari emoții, dar a urmat sfaturile noastre și a reușit să aibă parte de o naștere ușoară și frumoasă. E o plăcere să conlucrez cu asemenea paciente deschise, care doresc să îmbrățișeze nașterea ca pe ceva natural, miraculos, sublim, sincer și adevărat.”

Maternitatea Repromed promovează o politică clară, orientată prioritar spre nașterea naturală. Durerile nașterii nu trebuie să sperie viitoarea mămică sau să o determine să apeleze la cezariană. Corpul femeii este pregătit, prin natura lucrurilor, să aducă pe lume fătul pe cale vaginală.

„La Repromed, recomandăm nașterea vaginală deoarece aceasta implică beneficii multiple, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Astfel, în cazul nașterii naturale:

  • mămica lasă organismul să reacționeze în ritmul său, fără a interveni chirurgical
  • recuperarea gravidei este mai rapidă, putându-se deplasa după doar două ore de la naștere
  • mămica participă activ și trăiește cu intensitate momentul
  • bebelușul nu va avea probleme respiratorii deoarece elimină tot lichidul amniotic din plămâni
  • mămica poate alăpta imediat copilașul
  • bebelușul poate fi poziționat imediat direct pe pieptul mamei.

Viitoarea mămică trebuie să se gândească că în urma acestor dureri din timpul travaliului și a acestor mici sacrificii pe care le va face, în sfârșit, își va putea ține pe piept bebelușul mult așteptat. Misiunea noastră, ca medici obstetricieni-ginecologi, este să monitorizăm sarcina, să informăm pacienta și să îi asigurăm cea mai bună asistență la naștere. Îmi doresc că pacientele să își aducă aminte cu plăcere de această experiență unică a vieții lor. Dar, desigur, cel mai important lucru, indiferent de cum se desfășoară procesul nașterii, este că, atât proaspătă mamă, cât și bebelușul să fie sănătoși. Noi facem toate eforturile să se întâmple asta”, explică Dr. Elena Parpauț.

Maternitatea Repromed continuă să cucerească viitoarele mămici cu asigurări că sălile de nașteri, serviciile de anestezie și terapie intensivă și departamentul de neonatologie sunt capabile să facă față oricăror solicitări. Medicii Repromed oferă pacientelor experiența și dedicația lor non-stop, într-o atmosferă de încredere că au făcut alegerea corectă. Nașterea este o experiență frumoasă. Spitalul Repromed+ o face sigură.