Cancerul colorectal poate fi tratat dacă este diagnosticat precoce. Screeningul reprezintă cea mai bună prevenție, iar colonoscopia după vârsta de 40 de ani trebuie efectuată o dată pe an. Dr. Nicodim Belev, chirurg oncolog-proctolog, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, coordonatorul Departamentului de oncologie din cadrul Spitalului Repromed+, explică care sunt cauzele apariţiei cancerului de colon, simptomele dar și ce opțiuni de tratament are pacientul după stabilirea diagnosticului.
Cancerul colorectal, pe înțelesul tuturor
Afecțiunea apare atunci când celulele canceroase se formează în colon sau rect. De cele mai dese ori, cancerul colorectal debutează cu apariția unor polipi în mucoasa colonului sau a rectului. Deși, pe parcursul anilor, unele tipuri de polipi pot evolua în cancer, acest lucru nu se va întâmpla în toate cazurile.
„Cu toate că în stadiile incipiente, afecțiunea nu prezintă simptome pronunțate, există, totuși, anumite semne care trebuie să pună în gardă pacientul. Cele mai importante sunt:
- Senzație de defecare incompletă
- Senzație de balonare
- Sânge în scaun și sângerare rectală
- Tulburări de tranzit: diaree, constipație, care durează mai mult de câteva zile
- Dureri sau crampe abdominale
- Oboseală
- Scădere semnificativă în greutate.
Din păcate, mulți pacienți nu acordă atenție simptomatologiei și cred că prezența sângelui în scaun este cauzată de hemoroizi sau fisuri. Totuși, orice simptom enumerat mai sus trebuie să fie un motiv de a se adresa la medic”, explică Nicodim Belev, chirurg oncolog-proctolog, coordonatorul Departamentului de oncologie Repromed
Istoria pacientului tratat de cancer colorectal, în cadrul Spitalului Repromed+
În vara anului 2021, Ivan Calincov s-a adresat la specialist după ce a depistat anumite simptome. În urma unui șir de investigații și analize medicale, pacientul a fost diagnosticat cu cancer al treimii medii a rectului. Mai mult decât atât, acesta avea și patru metastaze la ficat. Astfel, în urma deciziei comisiei oncologice a Spitalului Repromed s-a optat pentru un tratament complex: o intervenție chirurgicală combinată. La moment, pacientul se simte bine și duce o viață normală.
Cancerul colorectal se tratează în echipă
În prezent, succesul în tratarea cancerului este condiționat de abordarea acestuia în echipă, iar cancerul colorectal nu face excepție. Din echipa care se ocupă de tratarea cancerului colorectal fac parte chirurgul-proctolog, gastroenterologul, oncologul, imagistul și radioterapeutul.
O maladie cu evoluție lentă, care poate fi prevenită
Din fericire, cancerul colorectal este o maladie care poate fi prevenită. Una din metode, dar și cea mai eficientă o reprezintă screeningul. Standardul de aur în depistarea bolii este considerată colonoscopia. Investigația presupune examinarea întregului colon și a rectului cu un colonoscop. Procedura durează în jur de 30 de minute.
„După vârsta de 40 de ani, colonoscopia trebuie efectuată o dată pe an. Pentru a fi siguri că sunteți bine, este necesar să nu o evitați. Chiar și în cazul în care se vor găsi polipi, aceștia pot fi înlăturați pe loc. Ulterior, pacientul va fi monitorizat pentru a nu fi declanșat un proces malign”, spune Dr. Nicodim Belev.
Cancerul colorectal are un pronostic mai bun dacă este diagnosticat precoce
„În general, acest diagnostic nu trebuie să sune fatal, mai ales dacă este depistat în stadii incipiente și nu există deja o invazie în submucoasă. Este suficient de a înlătura formațiunea cu ajutorul colonoscopului, iar atunci se tratează 100%. În cadrul Spitalului Repromed+, există toate condițiile pentru tratarea cancerului colorectal, dar și pentru realizarea operațiilor extinse și combinate. Mai mult, după intervenție, pacienții pot face și ședinte de chimioterapie”, menționează chirurgul oncolog-proctolog Nicodim Belev.
Întreaga echipă de medici ai Spitalului Repromed+ promovează și atenționează asupra măsurilor de prevenire, dar și asupra importanței screeningului pentru diferite tipuri de cancer. Cunoașterea factorilor de risc asociați cu dezvoltarea cancerului, cum ar fi obezitatea, lipsa activității fizice, abuzul de alcool, regimul alimentar precar, fumatul, dar și efectuarea testelor regulate de screening sau adoptarea unui mod de viață sănătos – sunt principalele elemente în prevenirea riscului de maladii oncologice.
Vino la Spitalul Repromed+ pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii, de medici cu experiență, într-o abordare complexă pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului. Împreună, luptăm împotriva cancerului!