Ecografia în termenii incipienți de sarcină este indicată oricărei femei, atunci, când menstruația întârzie, iar testul de sarcină este pozitiv. În special, este recomandată femeilor cu:
Care este scopul ecografiei în această perioadă?
Diagnosticul de sarcină. Primul examen ecografic este ideal a fi efectuat între 6 și 7 săptămâni de la ultima menstruație. În acest moment se pot evidenția toate elementele caracteristice sarcinii de început, cum ar fi:
Ecografia de screening de trimestru 1 (11-13 săptămâni)
Această examinare este importantă pentru estimarea riscului pentru sindromul Down și pentru alte anomalii cromnozomiale (sindromul Patau, Edwards). Screeningul se bazează pe unele elemente ecografice fetale:
Suplimentar, se recomandă efectuarea dublu test (valorile a două proteine în sângele matern: PAPP-A și Beta hCG liber.
După determinarea tuturor acestor elemente, pe baza lor se va calcula riscul individual de sindrom Down și se va discuta necesitatea efectuării amniocentezei pentru prelevarea lichidului amniotic și studierea cariotipului fetal.
Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II (20-24 săptămâni)
În trimestrul II este recomandată cea mai importantă ecografie de sarcină, ecografia de morfologie fetală de trimestrul II – între 20 şi 24 de săptămâni, ideal la 22 de săptămâni. Aceasta presupune:
Ecografia de morfologie fetală de trimestrul III (30-34 săptămâni)
În trimestrul III se practică ecografia de morfologie fetală de trimestrul III, între săptămânile 30 și 34, ideal la 32 săptămâni, care practic, repetă pașii urmăriți de ecografia de trimestrul II, cu care se completează. În plus, aduce informații importante pentru apropierea nașterii, prin:
Ce reprezintă ecografia Doppler?
Este o altă metodă de evaluare a stării de sănătate a fătului. Ea se realizează în continuarea ecografiei standard – la oricare din cele trei examinări ecografice din timpul sarcinii (trimestrul I, II şi III) şi are rolul de a măsura fluxul sangvin în anumite organe ale fătului (creierul, ficatul, cordul, cordonul ombilical). În acelaşi timp, pe lângă evaluarea funcţională fetală prin examinările Doppler ale fluxurilor sangvine fetale, procedura permite şi un screening al tulburărilor hipertensive materne din ultimul trimestru prin analizarea fluxurilor arterelor uterine, permiţând astfel selectarea gravidelor cu risc de eclampsie, gravide care beneficiază de o urmărire prenatală diferenţiată.
Ce presupuen Ecografia 4D?
Ecografia 4D reprezintă imaginea ecografică spaţială (tridimensională) a structurilor aflate în volumul examinat ecografic, în timp real (cu mişcările pe care respectivele structuri le au în momentul examinării).
4D are semnificaţia de patru dimensiuni (lungime, înălţime, lăţime, timp), adică însumarea celor trei dimensiuni ale spaţiului (lungime, înălţime, lăţime ) cu o a patra dimensiune – timpul. În ecografia fetală 4D se poate vedea, de o manieră extraordinară, imaginea corpului fătului aflat în uter cu mişcările pe care le are în momentul examinării, într-o manieră similară cu cea în care vedem copilul născut. Imaginea ecografică 4D a fătului este foarte plăcută şi foarte profund emoţionantă pentru părinţi şi pentru toţi cei care o văd.