Fiecare femeie însărcinată are o mulţime de griji înainte de venirea pe lume a celui mic, mai ales acum, în contextul pandemiei de Coronavirus. Natalia Burgoci, medic obstetrician-ginecolog, în cadrul Spitalului Repromed+, vine cu câteva explicaţii referitoare la îngrijirea femeilor în această perioadă şi ne spune de ce gravidele nu trebuie să se teamă de naștere în perioada de COVID-19.
Ce să facă gravidele care trebuie să nască în această perioadă?
Femeile însărcinate reprezintă o categorie specială în contextul pandemiei de coronavirus, având nevoie de liniște, încurajare și siguranță pentru a trece cu bine de această perioadă. Viitoarele mămici care nu au fost în contact cu persoane cu risc, cu persoane izolate sau care au venit din zone roșii pentru infecția cu Coronavirus trebuie să fie atente doar la semnele de debut ale travaliului. Acest lucru este valabil și pentru situațiile normale, nu neapărat legat de perioada în care ne aflăm. Printre aceste semne aș enumera: apariția contracțiilor uterine, ruperea membranelor, pierderea dopului gelatinos, scurgeri vaginale mai abundente sau crampe şi dureri de spate. Astfel, tot ce au de făcut mămicile este să-şi asculte cu atenție organismul, care va transmite semnale în acest sens, şi să vină la maternitate.
Sunt multe gravide care se tem că nu mai pot naște în condițiile pe care le aveau deja stabilite. Ce sfaturi le puteţi da ca să depăşească această frică, cum le încurajaţi?
Este firesc ca în această perioadă, poate mai mult ca oricând, viitoarele mămici să aibă o mulțime de întrebări și chiar să se confrunte cu stări de frică. În primul rând, graviduţele trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și a bebelușului, dar și să nu intre în panică. Este important ca viitoarele mămici să rămână calme şi să aibă încredere. În ceea ce privește nașterea, sfatul meu este să nu vă temeţi de naștere în perioada de COVID-19. Naşterea trebuie să fie un motiv de bucurie, nu de panică. Astfel, bucuraţi-vă pe cât e posibil de acest moment unic: venirea pe lume a bebeluşului vostru. Aveţi încredere că recomandările medicului vizează sănătatea și siguranță atât a mamei, cât și a bebelușului.
Aţi întâlnit gravide care se gândesc poate la posibilitatea de a naşte acasă pentru a evita riscurile de contaminare cu coronavirus?
Da, chiar şi spre surprinderea mea, am fost întrebată de paciente dacă nu prestăm astfel de servicii de naştere la domiciliu în această perioadă. Personal, nu aș recomanda sub nicio formă acest lucru, pentru că e neapărată nevoie de asistență specializată, într-o instituţie dotată cu toate cele necesare. Oricând poate apărea o complicaţie, riscurile fiind mari atât pentru mamă, dar și pentru făt.
În această perioadă este recomandat să evităm deplasările, mai ales în instituţiile medicale. Cum ar trebui o femeie însărcinată să procedeze?
Femeia însărcinată poate avea o urgență medicală în orice moment al evoluției sarcinii, de aceea necesită monitorizare pe tot parcursul sarcinii. Chiar dacă în această perioadă ea poate merge mai rar sau chiar elimina controalele de rutină, în cazul unei situații de urgenţă, în primul rând, viitoarea mămică ar trebui să apeleze telefonic la medicul care o supraveghează în sarcină. Dacă este o urgență reală atunci desigur trebuie să se prezinte la spital.
Care sunt situațiile în care o femeie însărcinată ar trebui să apeleze la medic?
Aceste situații sunt: sângerarea, ruperea membranelor sau contracțiile care nu cedează. Însă, pe lângă situațiile legate de sarcină, pot interveni şi alte probleme de sănătate urgente, precum hipertensiunea arterială, infecțiile de tract urinar, infecțiile acute de căi respiratorii superioare, traumatismele, etc. În oricare dintre aceste situații, femeia însărcinată trebuie să apeleze, după caz, la medicul de familie sau la medicul care o supraveghează în sarcină, sau chiar să sune la 112.
Cu ce recomandări generale veniţi pentru femeile însărcinate în această perioadă de criză? Cum trebuie să se protejeze gravidele?
Tuturor femeilor însărcinate le dau aceleași sfaturi pe care trebuie să le dăm întregii populații. Să stea în casă, să nu iasă decât în cazurile în care sunt obligate să facă acest lucru, să aibă grijă maximă la igienă, să poarte mască și să încerce să țină legătura cu un medic pentru orice modificare a stării normale care apare. În final aş vrea să mă adresez graviduţelor: Dragă viitoare mămică, știm câte griji are fiecare părinte înainte de venirea pe lume a celui mic, mai ales, acum, în contextul pandemiei de Coronavirus. Vrem să te asigurăm că la maternitatea Repromed beneficiezi de toate condițiile pentru a naște în siguranță. Pentru noi, cel mai important este ca mămicile cu bebeluşii lor să meargă acasă sănătoși. Depunem toate eforturile să se întâmple asta.
Nașterea este o experiență frumoasă. Spitalul Repromed+ o face sigură!