16/09/2019
PRIMA OPERAȚIE CU AJUTORUL ABLAŢIEI CU MICROUNDE, ÎN RM. SCAPĂ DE TUMORILE HEPATICE FĂRĂ BISTURIU ŞI FĂRĂ DURERI

În premieră în Republica Moldova, în cadrul Spitalului multidisciplinar Repromed+, s-a efectuat distrugerea tumorilor hepatice (cancer primar şi metastatic), fără a interveni chirurgical. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul ablaţiei cu microunde.

Ablația tumorii în cazul cancerului hepatic primar şi metastatic se referă de tratamentele care distrug tumorile hepatice fără a le îndepărta. În cadrul intervenției, medicul inserează în tumoare o sondă subțire, asemănătoare unui ac. Prin acul de biopsie folosit este introdusă o antenă cu microunde, care încălzește tumoarea și distruge celulele canceroase, fără ca o parte din organul afectat să fie scoasă.

O asemenea metodă de tratament elimină necesitatea unei operații clasice. Această intervenţie nu presupune efectuarea unei incizii, iar timpul necesar recuperării este mult mai mic. Astfel, datorită tehnicii inovative, pacienții pot scăpa de tumorile hepatice fără bisturiu, fără dureri, fără complicaţii și fără o recuperare dificilă.”, precizează Directorul Spitalului Repromed+, profesorul Adrian Hotineanu.